1.4. TIPURI DE SISTEME ȘI APLICAȚII FOTOVOLTAICE

Sistemele fotovoltaice joacă un rol crucial în furnizarea de energie regenerabilă pentru o varietate largă de aplicații, fie că sunt la scară mică sau mare. Pe tot globul, aceste sisteme sunt implementate în locuințe private, spații de stocare, birouri, și în clădiri destinate utilizării publice, demonstrând versatilitatea și adaptabilitatea lor.

Astăzi, instalațiile fotovoltaice eficiente sunt prezente atât în mediul urban, cât și în zonele izolate unde conexiunea la rețeaua electrică este impracticabilă sau lipsită. În aceste locații îndepărtate, sistemele fotovoltaice funcționează ca instalații autonome, independente de rețeaua electrică tradițională. În zonele urbane și construite, aceste sisteme pot fi instalate pe acoperișuri, cunoscute sub numele de sisteme Fotovoltaice Adaptate Clădirilor (BAPV), sau pot fi încorporate direct în structura acoperișului și a fațadelor clădirilor, fiind denumite sisteme Fotovoltaice Integrate în Clădire (BIPV).

Inovația în designul sistemelor fotovoltaice a evoluat semnificativ, făcându-le extrem de versatile și adaptabile la diverse forme arhitecturale. Astăzi, nu mai sunt limitate la suprafețe plane și deschise; ele pot fi flexibile, pot adopta forme curbate și se pot integra armonios în estetica clădirilor. Arhitecți și ingineri avangardiști explorează continuu noi modalități de a încorpora tehnologia fotovoltaică în proiectele lor arhitecturale, transformând clădirile în structuri dinamice și estetice care produc energie regenerabilă, curată și gratuită pe durata întregii lor existențe.

IMAGINE EXEMPLIFICATIVĂ: DIVERSE CONFIGURAȚII DE SISTEME DE ALIMENTARE SOLARE. (Sursa: EPIA)

1.4.1. Sisteme Fotovoltaice Conectate la Rețea

Conectarea și Beneficiile Sale
Sistemele fotovoltaice (PV) conectate la rețea sunt concepute pentru a se integra direct cu rețeaua locală de electricitate. Astfel, orice surplus de energie produsă de sistemul PV poate fi transferat în rețea. Acest proces nu numai că contribuie la furnizarea de energie regenerabilă, dar permite și proprietarului sistemului să beneficieze financiar. Mulți proprietari de astfel de sisteme sunt eligibili pentru un regim de Tarif pentru Energia Injectată (FiT), care le asigură un venit pentru energia generată și distribuită rețelei.

Instalarea și Utilizarea în Zonele Dezvoltate
Majoritatea sistemelor PV conectate la rețea sunt instalate pe clădiri rezidențiale și comerciale, în special în zonele urbane și suburban dezvoltate. Aceste sisteme permit proprietarilor să vândă excesul de energie produsă, integrând energie verde în rețeaua electrică existentă. În momentele când energia solară nu este disponibilă, cum ar fi noaptea sau în zilele noroase, consumatorii pot utiliza electricitatea din rețeaua tradițională.

Conversia Energiei și Eficiența
Deoarece sistemele solare generează curent continuu (DC), iar majoritatea aparatelor casnice și industriale folosesc curent alternativ (AC), este esențială instalarea unui invertor pentru conversia DC în AC. În ultimii ani, eficiența invertoarelor a crescut semnificativ, reducând pierderile de energie în procesul de conversie și mărind astfel eficiența generală a sistemelor PV.

Sisteme PV la Scară Mare
Sistemele fotovoltaice de mari dimensiuni, cum ar fi cele instalate în ferme solare sau pe clădiri industriale ample, pot genera cantități considerabile de energie electrică, de la sute de kilowați la câțiva megawați. Aceste instalații pot juca un rol crucial în producția de energie regenerabilă la nivel regional sau național.

Instalarea în Spații Industriale
Pentru sistemele industriale, panourile solare sunt adesea montate pe sol, pe cadre speciale, dar există și tendința de a le instala pe acoperișurile unor structuri mari, cum ar fi depozite, hangare de aeroporturi sau stații de tren. Aceasta oferă o dublă utilizare a spațiilor urbane, generând energie electrică direct în locații unde consumul de energie este ridicat. Această abordare contribuie la eficientizarea utilizării spațiilor urbane și la reducerea amprentei de carbon a zonelor industriale prin producerea locală de energie regenerabilă.

1.4.2 Sisteme Neracordate la Rețea pentru Aplicații Industriale

Sistemele fotovoltaice autonome, cunoscute și ca sisteme neracordate la rețea, operează independent de rețeaua electrică tradițională. Aceste sisteme sunt adesea dotate cu baterii pentru a stoca energia, asigurând astfel disponibilitatea puterii chiar și pe timp de noapte sau în perioade cu iradianță solară redusă. Un element esențial în aceste sisteme este invertorul, care transformă curentul continuu generat de panourile solare în curent alternativ, necesar pentru majoritatea aplicațiilor.

Clasificarea Sistemelor Fotovoltaice Neracordate la Rețea (autonome)

Există trei categorii principale de sisteme fotovoltaice autonome:

1. Sisteme Fotovoltaice Autonome pentru Electrificarea Zonelor Rurale: aceste sisteme sunt cruciale în zonele rurale și izolate, unde conectarea la rețeaua electrică este dificilă sau imposibilă. Ele furnizează energie necesară pentru iluminat, încărcarea dispozitivelor mobile, și alte nevoi esențiale, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții în aceste comunități.

2. Sisteme Fotovoltaice Autonome pentru Aplicații Industriale: folosite în locații industriale îndepărtate, cum ar fi platforme de foraj, mine sau stații de cercetare, aceste sisteme asigură o sursă de energie fiabilă și sustenabilă, vitală pentru funcționarea eficientă a acestor instalații.

3. Bunuri de Larg Consum: această categorie include produse fotovoltaice autonome destinate consumatorilor individuali, cum ar fi lămpile solare, încărcătoarele portabile și alte dispozitive ce utilizează energia solară pentru a funcționa. Aceste produse sunt accesibile, ușor de utilizat și promovează utilizarea energiei regenerabile în viața de zi cu zi.

Sistemele Hibride

Pe lângă sistemele fotovoltaice autonome, există și sisteme hibride care combină energia solară cu alte surse de energie, cum ar fi eoliene sau generatoare pe bază de combustibil. Aceste sisteme hibride sunt proiectate pentru a optimiza disponibilitatea energiei și a reduce dependența de un singur tip de sursă, asigurând astfel o furnizare constantă de energie în condiții variabile de mediu sau de cerere energetică.

  • Sistemele hibride sunt o soluție ideală în locațiile unde condițiile meteorologice sau alte factori limitează eficiența sistemelor exclusiv solare, oferind astfel o alternativă mai robustă și mai flexibilă pentru nevoile de energie.
Scroll to Top

5% REDUCERE CURSURI LB. ENGLEZĂ PENTRU ELECTRICIENI

Profită acum de oferta lunii februarie și înscrie-te la cursul de limba engleză pentru domeniul electric. Alege nivelul începători sau avansați și #HAILACURS!

Contactează-ne și pe whatsapp 0755 045 550

ÎN CLASĂ

Call Now Button