Înapoi la site

Blog - Articole și Noutăți
MECANIC AVIAȚIE: DRUMUL PÂNĂ LA O CARIERĂ DE TOP

MECANIC AVIAȚIE: DRUMUL PÂNĂ LA O CARIERĂ DE TOP

Călătorim cu avionul din ce în ce mai des și nu mai este pentru mulți dintre noi un mijloc de transport greu de accesat. Să fii călător e o plăcere, în timp ce să fii pilot poate fi o adevărată provocare. Există încă un personaj, nevăzut de public, care îngrijește de bunul mers al curselor cu avionul, este vorba despre mecanic, omul care repară aeronavele, cu pregătire în mecanica unui avion. Profesia de mecanic aviație este uimitoare, iar cei care o practică au primit și un supranume, cel de ”eroii piloților”.

Cine este un mecanic aeronave?

Îl mai întâlnim și sub denumirea de mecanic de avion sau mecanic aviație. El este cel care repară și efectuează întreținerea avioanelor și elicopterelor. Pe lângă acestea are și responsabilitatea de a inspecta aeronavele, supreaveghea și efectua întreținerea preventivă ale acestor mașini de zbor. Misiunea unui mecanic aviație este de a păstra sănătatea avionului pentru ca toată lumea să călătorească în siguranță.


Recent am avut plăcerea să ne cunoaștem cu un pilot de avion care a urmat și cursul de pregătire profesională pentru calificarea de Mecanic aviație în cadrul centrului OPTIM AD CALIFICĂRI din Brașov. Numele lui este Matei Valentin Andrei absolvent al cursurilor pentru licența de piloți aeronave comerciale din cadrul SSAvC. Interviul nostru a fost scurt, dar plin de curiozitate la care am primit răspunsuri interesante din perspectiva celui care din pasiune pilotează avioane:

Ți-am remarcat atitudinea entuziastă pe tot parcursul programului de calificare Mecanic Aviașie. Care este secretul care te animă?

Nu este un secret, se numeşte pasiune, dorinţa de cunoaştere de self improvement.

Ce alimentează pasiunea pentru avioane și zbor?

Visul meu de mic copil a fost să călătoresc în univers cu o navă spaţială, să vizitez planete să întâlnesc forme de viaţă şi alte civilizaţii ”to boldly go where no man hâş gone before”. Aşa că în momentul în care am avut oportunitatea de a face ”the next best thing” …m-am făcut pilot de aeronavă.

Ce te determinat să alegi programul de Calificare Mecanic Aviație?

Consider că acest program la care am participat îmi va consolida cunoştinţele tehnice despre aeronave. Diploma de mecanic de aviaţie ne validează pe noi cursanţii ca personal tehnic licenţiat.

Ce puncte tari ale programului te fac să îl recomanzi și ce aspecte ai îmbunătăți?

Punctele tari ar fi:

    1. Lectorii din cadrul acestui program sunt foarte bine pregătiţi.
    2. Orientarea echipei centrului OPTIM AD CALIFICĂRI către dezvoltarea profesională a cursantului.
    3. Adaptarea sistemului de predare pe cunoştinţele fiecărui individ.
    4. Disponibilitatea lectorilor de a petrece timp suplimentar pentru clarificarea subiectelor, termenilor, proceselor ce nu fost înţelese pe deplin pe parcursul cursului.
    5. Mediul prietenos

Aş vrea să îmbunătăţesc un singur lucru, respectiv alocarea a cel puţin 10% mai mult timp pentru fiecare modul în parte.

Ajută calificarea de Mecanic Aviație la obținerea licenței Part 66?

Ajută enorm, este primul pas făcut într o călătorie lungă, dar frumoasă către licenţa part 66 B1 sau B2. Este un început într-o carieră de freelancer ca mecanic de aviaţie. Toate aceste ţinte au nevoie de un punct de start cu temei legal. O diplomă ce  te încadrează/ validează ca personal tehnic.

Mecanic avioane vs inginer aeronautic – hai să lămurim ce face fiecare!

Despre aviație se spune că este arta sau practica aeronautică. Iar despre ingineria aeronautică că acoperă proiectarea și construcția aeronavelor, inclusiv modul în care sunt alimentate, modul în care sunt utilizate și modul în care acestea sunt controlate pentru o funcționare sigură. Astfel că, inginerii aeronautici proiectează și fabrică aeronave, iar mecanicii aeronavei asigură starea perfectă pentru zbor a avionului.

Un inginer de zbor, numit adesea și inginer aerian, este membrul echipajului de zbor al unei aeronave care monitorizează și operează sistemele sale complexe de aeronave . În era timpurie a aviației, poziția era denumită și „mecanic aerian”. 

Un mecanic de aeronave îndeplinește o varietate de sarcini pe aeronave, inclusiv reparații, întreținere de rutină și instalarea de noi piese și echipamente. Acești profesioniști se asigură că avioanele sunt întotdeauna operaționale și conforme cu standardele de siguranță pentru zbor. Mecanicii de aeronave au nevoie de formare profesională, de calificare care să le ateste competențele profesionale, toate acestea pentru a începe un drum sigur și de succes în această meserie.

Aceste persoane joacă un rol foarte important în asigurarea siguranței și a navigabilității aeronavelor, inclusiv a avioanelor și elicopterelor. Aceștia lucrează în diferite amplasamente, aeroporturi, facilități de întreținere și reparații și fabrici de producție. Mecanicii de aviație trebuie să urmeze o pregătire completă și să obțină certificările necesare pentru a-și demonstra competența în anumite tipuri sau sisteme de aeronave. Munca lor meticuloasă și atenția la detalii contribuie la siguranța și fiabilitatea generală a aeronavelor, jucând un rol critic în industria aviației.

Mecanicii aeronavelor dețin cunoștințe temeinice despre sistemele, componentele și structurile aeronavei. Ei sunt instruiți pentru a identifica și diagnostica probleme mecanice, electrice și de avionică și folosesc instrumente și echipamente specializate pentru a efectua reparații și înlocuiri.

Cum arată locul de muncă al unui mecanic de aviație?

Mecanicii aeronavelor lucrează în medii diverse: hangare, facilități de întreținere și aeroporturi. Aceste spații de lucru sunt concepute pentru a sprijini întreținerea, repararea și inspecția aeronavelor într-un mod controlat și eficient. Hangarele, clădiri spațioase construite special pentru întreținerea aeronavelor, oferă mecanicilor spațiul și resursele necesare pentru a-și îndeplini sarcinile. Sunt medii bine iluminate, dotate cu echipamente și macarale sau platforme pentru a facilita accesul în diferite zone ale aeronavei. În cadrul acestor hangare, mecanicii colaborează cu alți colegi și ei formați în alte specializări tehnice, lucrând adesea în echipe pentru a finaliza activitățile de întreținere.

Indiferent de locul de muncă specific, siguranța aeronavelor și a oamenilor este primordială. Mecanicul de aviație respectă cu strictețe protocoalele și liniile directoare de siguranță. Respectarea reglementărilor din industrie, a ghidurilor producătorului și a procedurilor standard de operare asigură un mediu de lucru sigur și cel mai înalt nivel de siguranță în activitățile de întreținere a aeronavelor.


Acum ai șansa să înveți și tu de la cei mai buni formatori, ingineri în aviație și responsabili ai departamentului de mentenanță aeronave. Nu o spunem noi, ci foștii cursanți, experiența lor în muncă și pasiunea pentru această meserie care îi recomandă. Înscrie-te cu încredere la cursul de pregătire profesională Mecanic aviație ce se desfășoară la Brașov!

Facebook
LinkedIn
Email
Scroll to Top

5% REDUCERE CURSURI LB. ENGLEZĂ PENTRU ELECTRICIENI

Profită acum de oferta lunii februarie și înscrie-te la cursul de limba engleză pentru domeniul electric. Alege nivelul începători sau avansați și #HAILACURS!

Contactează-ne și pe whatsapp 0755 045 550

ÎN CLASĂ

Call Now Button